Kalenteri  maanantai 20.11.2017   Nimipäivät Jalmari, Jari, Hjalmar ja Pontus

Perustettu v. 1573.

Läsnäoleva väestö vuoden 2007 alussa n. 3100.

Seurakunta

Pyhäjoen seurakunta itsenäistyi vuonna 1573, kun aikaisemmin jo omaksi hallintopitäjäksi muodostettu Pyhäjokilaakso tuli myös omaksi kirkkoherrankunnakseen. Kirkkoherrakunta käsitti koko jokilaakson Pyhäjärvelle saakka. Kirkkoherrakuntaa rasitti kuitenkin pitkät etäisyydet joen yläjuoksulta rannikolle. 1800-luvulla jokilaakson yläjuoksun kappeliseurakunnat alkoivat yksi toisensa jälkeen itsenäistyä.

Pyhäjoen ensimmäinen kirkko lienee ollut 1500-luvullla rakennettu saarnahuone. Toinen – oikeastaan varsinainen – kirkko valmistui 1586. Kirkko palveli seurakuntaa yli 200 vuotta. Isonvihan aikana kirkko oli kuitenkin joutunut niin huonoon kuntoon, että se remontoitiin lähes kokonaan 1700-luvulla. Tältä ajalta on muistona vielä pystyssä ja käytössä oleva Pyhäjoen kellotapuli. Kirkkoa jouduttiin kuitenkin jatkuvasti remontoimaan ja jo 1780-luvulla alettiin puhua uuden kirkon tarpeellisuudesta. Uuden kirkon rakentamiseen päästiin kuitenkin vasta 60 vuoden jälkeen, kun arkkitehti Carl Ludvig Engelin kaunista puukirkkoa alettiin rakentaa v. 1843. Kirkko valmistui 1844.

Keskikesällä 1974 koettiin Pyhäjoella kuitenkin suuri järkytys, kun rakkaaksi tullut ja juuri remontoitu kirkko salaman polttamana paloi. Raskaiden tuntojen alla oli alettava suunnitella uutta kirkkoa. Palaneen Engelin kirkon paikalle saatiin rakennettua tamperelaisen arkkitehtitoimiston Karvala-Silvennoisen suunnittelema Pyhäjoen nykyinen kirkko. Se valmistui 1977. Kirkko on moderni, kaunis ja seurakunnan kokoontumiseen hyvin soveltuva.

Hengellisen elämän pohjavireenä Pyhäjoella vaikuttaa lestadiolaisuus eri haaroissaan ja jonkin verran herännäisyys. Uudempia liikkeitä kyllä kuunnellaan, mutta jalansijaa ne eivät juurikaan ole saaneet. Pyhäjokista luonnetta kuvaa hyvin sopuisuus myös hengellisen liikehdinnän alueella.

Seurakunnan sanomaa kuvaa parhaiten kirkkomme seinällä oleva kuvanveistäjä Kari Juvan reliefi kymmenestä morsiusneidosta: ” Valvokaa, sillä ette tiedä milloin ylkä saapuu”.

On tärkeää, että kristityt kulkevat uskossa valvoen ja huolehtien siitä, että lampuissa on öljyä niin että ne syttyvät, kun ylkä saapuu. Näistä astioita saa seurakunnan keskellä vielä täyttää, kun seurakunnasta kuuluu kallis evankeliumin saarna. Kristillinen seurakunta Pyhäjoellakin tahtoo olla lujasti juurtuneena Jumalan sanaan ja kiinni palveluksen tehtävässä eri lahjoillaan.

Jukka Malinen

Edellinen sivu: Konfirmaatio